Menu
 • Jong geleerd
  Oud gedaan
  Jong geleerd

Introductie

Vanaf 8 jaar

Golfen is een sport voor jong en oud. Als je jong begint heb je daar je hele leven plezier van. Daarom stimuleren we bij Golfvereniging Albatross kinderen van 8 tot en met 24 jaar om de golfsport onder de knie te krijgen. De jeugdcommissie maakt zich hier sterk voor. Bij ons staan gezelligheid en plezier voorop. We organiseren regelmatig activiteiten en wedstrijden; zo leer je snel andere jeugdleden kennen en voel je je snel thuis.

 

 

Activiteiten

Als jeugdlid kun je meteen al aan activiteiten meedoen. Of je alleen baanpermissie hebt of toch al werkt aan het verbeteren van je handicap: voor iedereen is er een passende activiteit. We houden rekening met de verschillende leeftijden en niveaus tijdens de activiteiten. Sommige jeugdleden zijn heel ambitieus, anderen spelen meer voor de gezelligheid. Het belangrijkste is dat je plezier hebt tijdens het golfen.

 

Evenementen en wedstrijden

De jeugdcommissie organiseert leuke evenementen en wedstrijden. Hierdoor kun je meteen laten zien wat je hebt geleerd. Op de kalender kun je zien wanneer welke activiteiten gepland staan voor dit jaar.

 

Elke maand is er een jeugdinstuif. Ervaren en minder ervaren golfers kunnen hierbij in de baan oefenen wat ze hebben geleerd in de les.

Tijdens jeugdcoachwedstrijden spelen de jeugdleden in kleine groepjes (flights) een wedstrijd onder begeleiding van een jeugdcoach.

Ook is er ruimte voor ludieke activiteiten zoals rond carnaval of sinterklaas.

 

Jeugdcompetitie

Talentvolle jeugdspelers met handicap 36 of lager kunnen meespelen in de NGF- jeugdcompetitie.

 

Meer weten? Vraag het onze jeugdcommissie! 

Babs Kuijper: babskuijper@ziggo.nl
Pascale van Hoef : peveha@ziggo.nl
Rutger Mensen: pro

 

 

 

 

 

Jeugdopleidingsplan

De golfprofessional Rutger Mensen geeft trainingen voor de jeugd in groepsverband. Je trainingsgroep bestaat uit 6-8 jeugdleden.  De 16 trainingen worden gegeven van april tot en met oktober en duren 50 minuten. In de zomervakantie is er geen training.

In het winterseizoen kun je inschrijven voor de wintertraining. Deze 8 extra trainingen worden gegeven van november tot en met maart. 

 

Lees verder

 Leren golfen.

 • Is golf helemaal nieuw voor jou? Dan ga je eerst lessen volgen bij de Pro. De Pro geeft bij de jeugdcommissie aan wanneer je op kunt gaan voor baanpermissie. Je loopt dan met een lid van de jeugdcommissie door de baan. Deze beoordeelt of je baanpermissie krijgt. Daarna mag je in de baan oefenen met een golfer die minimaal handicap 54 heeft.
 • Ben je jonger dan 14 jaar en heb je de 10 regellessen gevolgd? Dan hoef je geen apart theorie-examen te doen. Je leert de regels spelenderwijs toepassen in de baan.
 • Ben je 14 jaar of ouder? Dan kun je ook deelnemen aan de theorielessen, maar je moet dan wel het officiële NGF regelexamen doen. Dit examen wordt door de vereniging georganiseerd.
Verberg

 

Proefles

Wil je ook eens proberen of golf iets voor jou is? Meld je dan aan bij een van de leden van de jeugdcommissie.   

Heb jij al handicap 54 of hoger, dan kun je natuurlijk ook inschrijven voor de training. Wij zoeken dan een passende plaats in een van onze lesgroepen. Neem ook daarvoor contact op met de jeugdcommissie.

 

 

 • *

Wat kost het?

Golf is best een dure sport, maar niet voor jonge spelers. Voor de jeugd heeft Albatross zeer aantrekkelijke tarieven. Als je lid wordt kun je ook gratis gebruik maken van de oefenfaciliteiten zoals de driving range en chip- en putting greens.

 

Jeugdlidmaatschap t/m 15 jaar : € 172,00 per jaar
Jeugdlidmaatschap 16 t/m 20 : € 229,00 per jaar
Jeugdlidmaatschap 21 t/m 24 : € 257,00 per jaar
NGF bijdrage jeugdleden : €     8,30 per jaar
Wedstrijdkosten : €   25,00 per jaar
Zomertraining : €   60,00 voor 16 lessen
Wintertraining : €   60,00 voor 8 lessen

 

Voorwaarde voor deelname aan het Jeugdopleidingsplan, is dat je jeugdlid bent van de Vereniging Albatrossgolf.

 

Lid worden?

Kijk op deze pagina.

Wat heb je nodig?

Een golftas...

met maximaal 14 clubs, waaronder je putter. In het begin heb je aan 7 clubs genoeg. Met elke club kun je weer een andere afstand slaan. Er zijn dure en goedkopere sets te koop. Als je begint hoef je echt geen dure set te kopen.

 

Golfballetjes 

Tijdens de training zorgt de Pro voor ballen. Ga je de baan in, dan heb je wel eigen golfballen nodig. Je raakt ze regelmatig kwijt in de bosjes of in water. 
Ga je zelf oefenen op de drivingrange? Dan kun je een emmertje golfballen uit de automaat halen.

 

Golfschoenen

Je hebt goed grip op de baan als er spikes of kleine nopjes onder zitten. Vraag advies in een golfshop.   

 

Kleinere hulpmiddelen

 • - Met een golfhandschoen blijft je club beter in de hand liggen.
 • - Met een pitchfork repareer je gaatjes op de green.
 • - Ook heb je tees nodig om je balletje bij de afslag op een verhoging te leggen en Hiermee geef je de plek aan waar je bal ligt als deze in de weg ligt voor andere spelers.
 • - Heb je last van de zon? Gebruik dan een cap.
 • - Regelboekje met theorie

Handicap

Theorielessen

Ben jij jeugdlid en volg je training bij de Albatross? Volg dan de theorielessen in het clubhuis. Een ervaren golfer geeft de lessen op een speelse wijze. Wil je op voor baanpermissie? Zorg dan dat je al je theorielessen hebt gevolgd.

Lees verder

NGF stappenplan 1 -> Baanpermissie  

Ben je beginnend golfer en volg je trainingen? Dan hoor je van de pro wanneer je op kunt gaan voor baanpermissie. Samen met een lid van de jeugdcommissie loop je 4 + 2 holes. Je moet op die 6 holes minimaal 4 holes maximaal 4 boven par kunnen spelen.
Hole 1: Par 4 = maximaal 8 slagen      Hole 4: Par 3 = maximaal 7 slagen
Hole 2: Par 3 = maximaal 7 slagen      Hole 5: Par 4 = maximaal 8 slagen
Hole 3: Par 4 = maximaal 8 slagen      Hole 6: Par 4 = maximaal 8 slagen

Als je baanpermissie hebt, mag je in de baan oefenen met een ervaren speler. Hoe vaker je oefent bij de driving range en op de oefengreens, hoe eerder je klaar bent voor je baanpermissie.

 

NGF stappenplan 2 ->Handicap 54

Ben je 13 jaar of jonger?

Als je baanpermissie hebt, kun je:

 • met een mentor de baan in om op handicap niveau 54 te komen (voorheen GVB-niveau). De jeugdcommissie spreekt met je af wanneer je extra kunt komen oefenen in de baan.
 • meedoen aan de wedstrijden die toegankelijk zijn voor baanpermissie. Geef bij je inschrijving aan dat je 'een kaart' wilt lopen, dan zorgen we dat er een ervaren mentor meeloopt.

Ben je 14 jaar of ouder?

Dan geldt hetzelfde traject als voor de kinderen tot en met 13 jaar voor het praktische deel.

Wel zul je een echt golfregelexamen moeten doen. Je krijgt via de jeugdcommissie te horen hoe dat werkt.

 

NGF stappenplan 3 -> Handicap 36 

Heb je Clubhandicap 54 gehaald? Dan begint het golfen pas echt. Je kunt dan namelijk officiële ‘kaarten gaan lopen’ om je clubhandicap te verlagen. Dat noemen we  Qualifying kaarten. Haal je met je volgende Qualifying kaart 9 holes ronde bijvoorbeeld 19 punten, dan gaat je handicap met 1 punt omlaag.
Bij elke volgende kaart die je goed speelt verbeter je je handicap, deze gaat dan omlaag. Zolang je een handicap tussen de 54 en 36 hebt, gaat je handicap niet omhoog als je slechter speelt; een prettig idee.

 

Waar kun je spelen met handicap 54 of lager?

Met je Clubhandicap 54 kun je op bijna alle golfbanen in Nederland en in het buitenland spelen. Sommige banen stellen strengere eisen aan de handicap. Vraag dit tevoren na als je van plan bent elders een keer te golfen.

 

NGF stappenplan 4 tot en met 9 -> Handicap 36

Vanaf handicap 36.0 mag je meespelen met de NGF jeugd competitie.

Maar het spelen wordt ook spannend. Heb je bijvoorbeeld handicap 33.0 en heb je een keer je dag niet, dan kan je handicap met 0.1 stijgen (33.1). Het maakt niet uit hoe slecht het is gegaan, je stijgt maximaal 0.1 punt.

Let op!!
Er bestaat een buffer (iets minder dan 18 of 36 punten). Wat jouw buffer is, kan je zien bij de inschrijfbalie. Val je net binnen deze buffer, dan gebeurt er niets met je handicap.

Verberg